zondag 14 oktober 2012

Opbouw 1967'er ss50 blok

Tijdje terug heb ik het ss50 k0 blok al eens onder handen genomen.
Carters (ebay oostenrijk) waren al ultrasoon gereinigd en de motor kon nu eindelijk eens opgebouwd worden.
Bij toeval een eerste type cilinderkop op de kop getikt in een uitstekende conditie nog met de orginele "a" klepjes erin en nog het zandgietmodel met extra koelribben bij de uitlaat.
Helaas is me dat niet gelukt voor de cilinder die volgens mijn boeken en theorie een gietijzeren versie zou moeten zijn met de grotere koelribben..

Het carter is het eerste type wat door honda geleverd is in 1966-1967 met een hoop afwijkingen ten opzichte van de nieuwe type blokken..De paspennen voor de cilinder zitten niet boven elkaar maar naast mekaar aan de bovenkant(dus in de cilinder ook)....Afwijkend type distributie spanner systeem met een aantal geboorde gaatjes (dit is wel omgebouwd nu naar het betere systeem van de s90 met een membraam klepje..Er zit een afwijkend type kickstarter in die niet past in de moderne blokken.
Er zit een tandwielpomp op met een daardoor andere opbouw op her carter...dit heeft te maken met de extra sproeier die het primaire tandwiel extra smeert...Carter is heel ronder gegoten en je kon zien dat ze al blij waren dat het gieten al was gelukt...nieuwere blokken zijn hoekiger met veel gewaagder gietwerk..De carter schroeven zijn soms een centimeter langer als de modernere blokken en onder de cilinder bevinden zich twee extra nokken voor een versie met spatplaat voor in landen waar niet alles geasfalteerd is en de motor dus vol in de bagger zou moeten werken..

De 5 versnellingsbak met holle assen zijn maar erg kort gemaakt en stammen ook uit de tijd dat voor de s65 motoren ook holle assen werden ingezet.
De assen zijn hol en hebben extra smeergaatjes op de plekken waar de tandwielen zitten..
Terug herleidend denk ik dat het hoofdcarter in de ontwerpfase een Worm moet hebben gehad die olie in de assen pompte; ik heb een carter 1e type met een ingeperste bus waar deze aan gezeten zou moeten zitten..
Midden carter zou een bakje achter het primaire tandwiel gehad moeten hebben die olie van het grote primaire tandwiel schraapt die zo de olie de uitgaande as in perst..
Helaas heb ik geen van deze carters.
Wel heeft de c90 motor uit 1996 dit systeem voor de uitgaande as en dit werkt feilloos...

Terug naar de ss50 motor..Het opbouwen heeft te maken met het compleet en type/tijd-orgineel opbouwen van de motor naar weleer.
-1e type oud model carters met langere carterschroeven, dikke pasbussen, oud model kettingspanner
-5 bak met holle assen en verkoperde tandwielen, hardverchroomde schakelvorken.
-Juiste type kickstarter.
-Tandwiel pomp met extra olie sproeier voor het grote primaire tandwiel.
-Asbest pakkingen.
-Zandgegoten cilinder met de orginele nokkenas van toen samen met de juiste tuimelaars.
-Juiste spruitstuk 1e type met de ss50a carburateur
- etc etc
Hier alles netjes in het carter gelepelt , asbest pakking erop.
Leuk detail is het afwijkende type kickstarter welke dus alleen in het oud type carter passen.




Middencarter gemonteerd, Tandwielpomp met extra sproeier.....Leuk detail is het dichte middencarter..(boven de krukas/oliepomp geen gaten voor olienevel)



Primair tandwiel en koppeling helaas van een nieuwer type maar bij gebrek aan goed materiaal is het niet anders..Officieel zit er een type op ala s50 of s65..Dus zeskant vormig primair tandwiel met 66 tanden en klein tandwiel uit twee delen...ooit komt deze nog wel..


Uiteraard alles even met eigen gemaakt gereedschap even aandraaien op het juiste moment..


Alles afmonteren...nieuwe mitsubischi ontsteking, kyjima oud model klepdoppen, oud model hakteen-schakelpedaal...leuk detail is het plaatje die de neutraalschakelaar op zijn plek houdt.


Nog meer leuke details; zandgegoten kop met extra koelrib bij de uitlaat, oud model koppelingsdeksel met 0,73 liter in plaats van 0,7 liter zonder de ontbrekende hoek uit het carter bij het zeefje...metalen peilstok en een aansluiting voor carburateur verwarming/ oliekoeler..

Spruitstuk 1e type met ss50a carburateur ,uitlaat,olie+benzine en een bobine en de testrun kan beginnen..

Alles in orde; lekvrij, rammelvrij,erg gezonde compressie en lopen zoals het hoort!!
Leuk detail is de extra grote koelrib bij de uitlaat en de Beru bougie dop van Martien en Ronald Groenendijk...met dank aan!!!